Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100138 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100138 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Мъжът се връща от риболов с празни ръце.
- Никакъв късмет! - оплаква се той на жена си.

- Тъкмо хванах една голяма и хубава риба и червеят взе, че я изяде!

 

 Новини

Забраняват тройките! 200 лв. глоба за риболов на гола тройка

11-01-2011


 

От близо година насам се подготвя промяна в закона за рибарството и аквакултурите. На няколко пъти въпросът с риболова бе поставян пред работната група, подготвяща текстовете на закона. Абзацът, забраняващ риболова на гола тройка /разновидност на косенето или търмъченето, но с плувка и тежести над куките/ беше попаднал в новия проектозакон, но от финалния вариант някак си бе изпаднал. Това, както и масовото окупиране на местата, на които се е групирал скобар по река Струма в района между Благоевград и Бобошево разгневи много риболовци, начело с кюстендилските. Те сформираха група, която на 11-ти януари бе приета лично от шефа на ИАРА Явор Недев. Отделно напрежение по темата наля и вестник “Труд”, на чийто страници миналия петък изрази писменото мнение на д-р Ечев, също от Кюстендил. Там той остро разкритикува цялостната работа на ИАРА. В отговор на това началникът на ИАРА се закани да съди въпросния господин за оронване на авторитета на Агенцията без основание.


Пред нашата редакцията Явор Недев лично сподели, че е изцяло съгласен с желанието, декларирано от представителите на кюстендилката риболовна гилдия за забрана на тройките и е взел решение да се забрани този вид риболов, както и да се налага глоба от 200 лв. на всеки, хванат да лови по този начин. Явор Недев потвърди, че през месец март ще се гласува новия закон и тогава, освен че този вид риболов ще се забрани официално, се предвижда и да се криминализира бракониерството като цяло. Сиреч, бракониерите не само ще бъдат глобявани, но могат и да бъдат тикани в затвора.

 

Глоба от 200 лв. оттук нататък ще грози всеки, дръзнал да лови скобари, кефали или морунажи по реките през зимата с помощта на голи тройки със или без закачени червеи на тройките! Много е вероятно пълчищата с тройкаджии да отстъпят място на риболовците на стръв още от тази седмица.
Тези дни се очакват засилени проверки по “горещите места” и е много вероятно доста риболовци да бъдат глобени. Ако наистина се спре риболова на тройки, ще може през цялата зима да се лови спокойно по реките, без да се разиграват касапски сцени. Всяка пролет оцелелите струмски скобари изглеждат трагично изподрани и окървавени от войната с тройките. Друг е въпросът, че в началото преди повече от 15 години се правеше съвсем спортсменски риболов на малки тройки, който с годините се изроди в масово косене.

 

Накрая пред нас шефът на ИАРА изрази недоволството си от публикувания във в-к Труд материал и коментира, че не е редно просто ей-така да се хвърлят хули по адрес на ИАРА, след като за една година ръководството и всички служители на Агенцията са хвърлили неимоверен труд по опазването на водоемите, залавянето на хиляди бракониерски мрежи и стотици бракониери. Шефът на ИАРА изрази увереност, че скоро на бракониерите ще им станат тесни водоемите.


В края на седмицата ни предстои среща с г-н Недев, на която той обеща да изнесе интересни подробности относно работата на Агенцията и куп наболели въпроси по отношение на риболова.

Преди доста години се ловеше на малки цветни тройки, които скобарите често налапваха, но постепенно този риболов се изроди до чисто търмъчене...

 

... в последните години с тройките ловят рибите само по тялото.

 

ribibg.com


 


 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6