Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Искате да отслабнете? Значи, ето така: ядете всичко, което искате, в количество, каквото ви е вкусно, но при едно условие - за 2 лева на ден!

 Новини

Турция подгони нашите рибари в Бяло море

26-11-2014


 

Балканската риболовна идилия в Бяло море свърши. Беше време, когато българи с джипове и лодки с колесари редовно минаваха през Малко Търново на път за Мраморно море, Чанаккале или остров Гьокчеада (гьок - небе от турски), Турция, който е на пътя на всички важни риби, защото е точно срещу проливите.

Гьокчеада (Небесният остров) е най-големият в Турция и най-западната точка на страната. Той е с площ от 290 кв. км, на които са разположени 5 гръцки и 4 турски селца от по стотина души.

95 км крайбрежие предлагат диви и уютни плажове, на които може да се лови риба, да се кара сърф, да се плажува. На турците им писна от комшийския достлук и от тази есен започнаха да искат риболовни билети от по 15 лири за седмица.

Наскоро глоби от по 400 лири отнесоха българи, собственици на лодки, защото нямали право да ловят от тях. Има дори арестувани плавателни съдове. Само на 2 км от един от най-хубавите плажове на Гьокчеада е с. Ширинкьой. То е изкуствено създадено преди няколко години и е заселено само от български изселници - в началото на 90-те години, малко след т.нар. голяма екскурзия.

“Досега на Гьокчеада беше рай за нас. Слизахме по магистралата от западната част на Дарданелите, вземахме ферибот за 30 лири и отивахме на острова. Там има изселници от България, които дават легла по 15 лири - по-евтино, отколкото в Ахтопол и Синеморец. Храната е на цени като у нас.

Цяла нощ кеят е осветен, ловяхме на варненския морски червей големи сафриди и скумрии. През деня от скалите пък на бомбарда спуквахме заргана. Сега обаче собственикът на пансиона ни каза, че са въвели билети от по 15 лири за седмица и че ако не ги платим, ще трябва да плаща той.

Не че сумата е кой знае каква, но явно вече гледат с други очи на нас”, казва Лъчо Янков от варненското с. Чайка. Пътуването до Гьокчеада обаче невинаги гарантира пълни багажници с беломорска риба.

“И тази пролет, и сега през ноември духаха такива ветрове, че почти не хванахме нищо. Нямаше нито змиорки, нито октоподи”, казва Румен Радев, който е един от пионерите на Гьокчеада и има в колекцията си уловена там 6-килограмовата суперскъпа синегрида.
“Турските власти промениха отношението си. Толкова са се наострили, че нашенците вече не смеят да показват снимките си с някоя уловена от тях риба тон". /24 Часа

 


 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6