Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

- Така, синко, така давай, мойто момче - още една крачка..да и още една-а-а...Миме, донеси бързо камерата - синът ни се върна от абитуриентския бал!!!

 Mаршрути

За бяла мряна по реките


 

Бялата мряна се среща у нас само в определени реки – в река Дунав и в притоците й. Най-масово разпространена е в река Искър и по-малко в реки като Янтра и Огоста. Явно в река Искър й допада и има подходящи условия. Рибата обича изключително много дебелата и бърза вода и се придържа най-вече към бързеите. Поведението й не се различава с нищо от това на черната мряна. Единствено има разлика в размерите на двата вида. Масово по тези реки се ловят риби от порядъка на килограм и по-рядко риби от 2 до 3 кг. В Дунав например са хващани и риби с тегло от 7-8 кг, но това вече е голяма рядкост.

 

Ако досега не сте ловили подобна риба, първоначално трябва да се запознаете с нейните навици и в частност как, кога и с какво се храни. След това трябва да сте наясно кои са подходящите места, към които трябва да се насочите, за да уловите евентуално някоя риба от този вид.

 

Къде да я търсим
Както казах, тази риба обича бързата вода и по това време на годината се държи най-често в началото на вировете, където водата е най-буйна. Разлетите участъци в края на вировете също сред предпочитаните от мряната места в летните жеги. Едно от най-любимите места на тази риба е стеснението на реката, където течението се впива като улей, водата е много бърза и буйна и разбира се има някаква дълбочина. На подобни места дори дъното да не е камък, а пясък, пак бихме могли да срещнем риби от вида.

 

Как да я ловим
На изброените дотук места риболовът на плувка е изключително труден. Риболовецът трябва да има голям опит с речните течения и най-вече усет във воденето на линията. Затова, ако не можете да се справите с риболова на плувка, съвсем спокойно може да ловите на дъно или на фидер. Най-често този метод се оказва и най-резултатен, а риболовът на плувка остава за любителите му.
Риболовът на фидер позволява да свалим стръвта плътно на дъното, където се храни рибата, и да я поднесем в стационарно положение. По този начин тя става лесна „плячка” за рибата. Много често през лятото има хиляди малки рибки, които пречат на риболова, особено при захранване със захранка. Събират се хиляди дребни риби, като уклеи, кефалчета и пръскачи, които моментално раздърпват белите червеи. Ако това е така и не може да се лови на грозд бял червей, съвсем спокойно може да го премахнете и въобще да не ловите на него. За стръв успешно може да използвате сварено жито. Бялата мряна си пада твърде много по подобни примамки през лятото и си кълве изключително добре на тях. Също така може да премахнете и хранилката за фидер и да я смените с едно най-обикновено плоско олово.

 

Маршрути
Предполагам, всеки от вас е чул за небезизвестните места за риболов край Роман или Реселец. Това са местата на река Искър, където риболовът на тази риба трудно може да се сравни с други места. Е, разбира се, че не само в тези участъци има бяла мряна. В Червен бряг също има хубави вирове, на Койнаре, Чомаковци и т. н. Все пак спокойно може да се насочите към някое от тези места с надеждата да уловите риба от този вид и, повярвайте ми, ще останете очаровани.

 

Кога и на какво да я ловим
Най-подходящи за риболов остават ранните сутрини, но понякога дори жегата не пречи на рибата и тя си кълве през целия ден. Затова трябва да сте по-настоятелни и да изпробвате. Сварете си килограм черно жито за захранка, защото рибата е свикнала с него. Вземете си малко бяло жито за стръв и няколко пакета захранка, като на място ще прецените кое от тези неща е подходящо. Много често лятото може да хванете трофейна риба нощно време и отново на дъно. За подобни ситуации са подходящи земни червеи, попово прасе, така нареченият лежляк или дори млечна царевица. Много често ми се е случвало на дънния монтаж както си чакам сом на попово прасе да удари не сом, а именно хубав екземпляр бяла мряна. Рибата много харесва тази примамка, и не случайно.
По река Дунав се процедира по съвсем друг начин при риболов за тази риба. Най-често се лови на дунавски качамак от царевично брашно. Същият този качамак, на който ловят и шараните. Отново рибите се държат в бързата вода, а по тази река бързите води най-често са дълбоки.
 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6